Commons symposium: Hacking the system : Hacking its system

Studenten cultuurmanagement en theater- en filmwetenschappen van de Universiteit Antwerpen nodigen u hierbij uit voor het symposium rond de commons: Hacking the system : hacking it’s system /. 

Wereldwijd lanceren doeners burgercollectieven, ook wel de ‘commons’ genoemd. Commons: alternatieve, democratische burgerinitiatieven die zich tussen overheidsinstituten en de private markt bevinden. Het principe van de commons wint steeds meer draagvlak binnen onze hedendaagse maatschappij. Commoning, als werkwoord en actievorm gedijt op sociale interactie, maar hoe interageren de principes van de commons met andere werkvormen en schalen? Hoe zorg je ervoor dat zelfvoorzienigheid niet leidt tot isolatie? Hoe ga je winstbejag tegen? Is er een alternatief voor ons huidig neoliberaal systeem? Is het principe van de commons eigenlijk mogelijk, of is het een utopie?

Het symposium ‘Commoning, hacking the system/its system’ wil vooral een inspiratieplatform bieden aan de hand van praktijkvoorbeelden en denkkaders die de grenzen verkennen van commoning: Is het mogelijk de commons anders te denken en ons te laten inspireren door de principes en ze in te zetten in andere aspecten van ons (sociaal) leven? Kunnen we commoning inzetten als actievorm die ingrijpt op andere werkvormen en schalen?

Locatie

Het symposium zal doorgaan in de volkshogenschool Elcker-IK: Breugelstraat 31, 2018 Antwerpen. Hoe te bereiken? Door zijn ligging, vlak aan het Stadspark, zijn er veel mogelijkheden tot trein/tram/bus.   

Programma

19u00         Deuren open

19u30         Welkomstwoord

19u40         Keynote speech door Michel Bauwens

20u00         1e parallelsessies

  • Academisch panel (Senne Schraeyen, Michel Bauwens, Louis Volont, Dirk Holemans)
  • Best practice panel (Tine de Pourcq, Lieven Hérie, Steven Ceuppens, Koen Wynants)

20u45         Pauze

21u05         2e parallelsessies

  • Workshop letStof
  • Open Space Technology sessie

22u00         Receptie

Tijdens de pauze organiseren we ook een ‘commons market’ waar je boeken van de sprekers kan kopen.

Als je deel wil uitmaken van de workshop van IetStof, gelieve dan een oud T-shirt mee te nemen dat je niet meer nodig hebt.

Save the trees!

Inschrijvingsbewijzen moeten niet afgeprint worden, jullie naamkaartjes liggen klaar aan het onthaal!  

Nog niet ingeschreven? Doe het dan snel via https://bit.ly/2EiDG09