Soirée Carré: Commonisme

6 juni 20u, Mechelen – – –

Bij het stadproject De Grond der Dingen – een initiatief van ARSENAAL/LAZARUS en het Museum Hof van Busleyden – bouwen Mechelaars actief mee aan onze gemeenschappelijke toekomst. De ingediende ideeën voor één of meer Mechelse m² kan je niet enkel op degrondderdingen.be maar ook in het museum bekijken en bewonderen.

Elke 1ste donderdagavond van de maand organiseren we in het museum Soirée Carré, een reeks lezingen, gesprekken en workshops omtrent De Grond der Dingen. Na een inspirerende uiteenzetting van een kunstenaar, filosoof, socioloog, stedenbouwkundige of andere expert gaan we met elkaar in dialoog en zoeken we naar verdieping. De stad (her)denken, de stad (her)verbeelden, de stad maken, kraken en/of smaken. Samen maken we Mechelen aangenamer voor iedereen. Een delende stad, waarin de burger zelf aan zet is.

Voor wie? 
Voor iedereen die actief betrokken wil zijn bij de ontwikkeling van de stad. Je hoeft nog geen idee ingediend te hebben om deel te nemen aan de Soirées.

SOIRÉE CARRÉ #9 
Commonisme: De kansen en gevaren van commons

Tijdens deze negende Soirée Carré, de laatste voor de zomervakantie, staan de commonscentraal. We hebben het over ‘commonisme’, niet te verwarren met ‘communisme’! Pascal Gielen, een autoriteit op dat vlak, is onze gast. Hij zal meer uitleg geven over de term en wat mogelijke valkuilen en problemen zijn. En zeer waardige afsluiter van dit seizoen. Niet te missen!

Het is tegenwoordig een modieuze term: de ‘commons’ of wat in het Nederlands veel mooier klinkt als ‘het gemeen’. Deze derde ruimte tussen markt en overheid popt vandaag overal in Europa op. Ook in Mechelen spreken kunstenaars en zelfs de burgemeester tegenwoordig over het belang van de commons. Gebaseerd op onderzoek en zijn recente boek ‘Commonism – A New Aesthetics of the Real’ zal cultuursocioloog Pascal Gielen uiteenzetten wat dat gemeen zoal inhoudt en hoe kunstenaars zich hiertoe kunnen verhouden. Met verschillende voorbeelden uit de cultuursector zal hij illustreren hoe zogenaamde organisaties van de commons functioneren, maar ook wat hun mogelijke valkuilen en problemen zijn.

Pascal Gielen (1970) is als hoogleraar kunstsociologie en cultuurpolitiek verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) van de Universiteit Antwerpen. Hij leidt er het Culture Commons Quest Office (CCQO). Zijn onderzoek focust op de politieke en sociale context van creatieve arbeid. In 2016 kreeg hij de Odysseusbeurs voor excellent internationaal onderzoek van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Gielen is verder hoofdredacteur van de internationale boekenreeks Antennae – Arts in Society (Valiz). Hij publiceerde een tiental boeken over kunst, creatieve arbeid en cultuurpolitiek. Zijn boeken werden vertaald in het Chinees, Engels, Spaans, Oekraïens, Pools, Portugees, Russisch en Turks. Gielen werkt en woont in Antwerpen.

do 6 juni om 20u 
Zaal Dodoens – Museum Hof van Busleyden 
Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen

Deelname is gratis, maar schrijf je vooraf in (beperkt aantal plaatsen). Deelnemers van Soirée Carré mogen de dag zelf ook het museum gratis bezoeken tussen 10u en 22u.

Op degrondderdingen.be en facebook/degrond verneem je wie er op de volgende Soirée Carré te gast zal zijn en welke thema’s aan bod zullen komen.