Wat als iemand rechtstaat?

MuHKA – 16 januari 2020 – 18u30 –

Wat als iemand rechtstaat?

Een gesprek over kunst, protest en verticaliteit.

Cultuurfilosoof Marlies De Munck en cultuursocioloog Pascal Gielen publiceerden de afgelopen jaren verschillende teksten over kunstenaars en hun rol in de samenleving. Donderdag 16 januari leggen ze hun inzichten voor het eerst naast elkaar. Wat zijn de bekommernissen van kunstenaars vandaag? Hoe verhouden ze zich tot hun kunst en tot de professionele kunstwereld? Hoe bouwen ze maatschappelijk draagvlak op in een politieke en economische context die hen steeds minder ziet staan? Heeft het nog zin om artistiek de nek uit te steken, om recht te staan, om risico’s te nemen? En, hoe dit vandaag maatschappelijk verdedigen? Wat is nog het belang van rechtstaan in de rechtsstaat, van protest en actie binnen een context die alsmaar vervlakt? Wat is ook het belang van buiten de vertrouwde muren van het museum, de schouwburg of het theater te treden? Moet kunst meer politiek worden?

Marlies De Munck schreef onder meer ‘Waarom Chopin de regen niet wilde horen’ en ‘De vlucht van de nachtegaal’; Pascal Gielen publiceerde onder meer ‘Creativiteit en andere fundamentalismen’ en ‘Repressief liberalisme’. Beiden zijn verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA – Universiteit Antwerpen) en doen er onderzoek bij het Culture Commons Quest Office (CCQO). 

Erdem Gündüz ‘Standing Man’ – 2013