CommonsCongres

1ste Commonscongres in Vlaanderen (27/11, online)

De laatste vijftien jaar zien we in Vlaanderen een eeuwenoude cultuur opnieuw opduiken: steeds meer burgers organiseren zich van onderuit om op zorgzame wijze stukjes gemeengoed collectief te beheren. De gebruikers stellen samen eigen spelregels op over het gemeenschappelijk gebruik. Deze commons, waar burgers terug hun toekomst in handen nemen, zijn een hoopvolle vorm van concreet engagement in onzekere tijden.

Commons manifesteren zich ook steeds meer en prominenter op economisch vlak. Burgers organiseren zich in energiecoöperaties om zelf duurzame, eerlijke energie op een democratische wijze te produceren en verdelen. Want de wind en de zon zijn van iedereen. In Gent stampten enkele burgers samen een coöperatief elektrisch autodeelbedrijf uit de grond. We zien ook steeds meer sociale innovaties in Vlaanderen; platformen om kinderopvang collectief te regelen, consumenten die collectief gaan samen werken met producenten via groepsaankopen, …  Onze gemeenschap veert op die manier weer recht en vormt bouwstenen van een toekomstgerichte, meer faire en ecologische economie.

Dit congres is ook een oproep aan alle Vlaamse steden en gemeenten: investeer nu, in deze crisistijden, in de commons. We roepen burgemeesters en schepenen, ambtenaren, sociaal cultureel werkers en actieve burgers op om vrijdag 27 november 2020 deel te nemen aan het online Commonscongres. Een initiatief van Commons Lab, Stad Antwerpen, CCQO, Urban studies Institute (Universiteit Antwerpen) en Oikos. We focussen op inspirerende lezingen en workshops. We maken ook ruimte voor kritische reflectie en debat: wat is de rolverdeling tussen publieke sector, private sector en de gemeenschap? Wat zijn de valkuilen? Hoe kan je die overkomen? En uiteraard dé gelegenheid om nieuwe netwerken uit te bouwen!

Met o.a. Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam), Pascal Gielen (UA), Dirk Holemans (Oikos), Koen Wynants (Commons Lab), Tom Meeuws (Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten),…

Tijdstip: 27 november 2020, 9u-16u00, digitaal 

Organisatie / co-organisatie: Commons Lab, Stad Antwerpen, CCQO, Urban studies Institute (Universiteit Antwerpen) en Oikos

Programma: voor het volledige programma verwijzen we door naar www.commonslab.be.

Inschrijven: De dag bestaat uit 3 grote sessies. U kan zelf kiezen aan welke sessie u wil deelnemen. Deelnemen kan enkel via een ticket (vrije bijdrage). Tickets reserveren kan via de congreswebsite www.commonscongres.be