Passiviteit, Tussen onverschilligheid en pacifisme

Book Cover: Passiviteit, Tussen onverschilligheid en pacifisme
Editions:Paperback (Dutch) - First Edition: € 9.50 EUR
ISBN: 978-94-93246-23-2
Size: 11.50 x 17.60 cm
Pages: 64

‘Een pacifist is een zeldzaam beest in een schuilkelder.’ De oorlog in Oekraïne stelde ons idee van pacifisme op de proef. Moet Europa de wapens opnemen of niet? Kan het zijn geweten alleen sussen met humanitaire hulp? Wordt Europa's houding tegenover de oorlog niet vooral gedreven door economische motieven?

In Passiviteit gaan de Oekraïense curator Alexandra Tryanova en de Belgische kunstsocioloog Pascal Gielen hierover in dialoog. Daarbij hebben ze het niet alleen over de huidige politieke situatie. Ze kijken ook naar zichzelf, naar hun eigen angsten en privileges. Wat is passiviteit in ons dagelijks doen en laten? Wanneer slaat pacifisme om in berusting, of onverschilligheid? Hoe dragen media en cultuur bij aan die houding? Passiviteit geeft geen eenduidige antwoorden op deze vragen. Het zoekt eerder naar manieren om vrede te vinden met onze eigen gemengde gevoelens.

Auteur: Alexandra Tryanova, Pascal Gielen
Tekeningen: Polina Frank
Ontwerp: Lotte Lara Schröder

Alexandra Tryanova is onafhankelijk Oekraïens curator, momenteel actief in België en Nederland.

Pascal Gielen is cultuursocioloog, verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) van de Universiteit Antwerpen.

Polina Frank is Oekraïens kunstenaar en tatoeëerder.

Published:
Publisher: Valiz